Driebergen-Rijsenburg C 930
Bij Engweg 34, 3972 JH te Driebergen-Rijsenburg

Onderdeel 6:

ORANJERIE MET KAS.

Even ten noordwesten van het landhuis bij de moestuin gesitueerde in rode baksteen hoog opgetrokken oranjerie op rechthoekige grondslag onder zadeldak met een flauwe dakhelling. De gevel wordt aan de voorzijde en zijkanten afgesloten door een kroonlijst van iets naar voren springende rijen baksteen in kops- en strekverband, waartussen een rij verspringende met de zijden naar voren geplaatste staande baksteen. Aan de linkerzijde de aangebouwde ijzeren kas met bakstenen achterwand, die tevens de scheiding vormt tussen de kas en het erachter gebouwde stookhok. Het ensemble van oranjerie en kas, dat staat op een iets uitzwenkend bakstenen plint, werd in de tijd van de bouw van het landhuis in het laatste decennium van de 19de eeuw opgetrokken. In de voor(ZO-)zijde van de oranjerie drie hoge tot de grond toe doorlopende dubbele meerruitsdeuren met ijzeren bovenlicht met spaakroeden. De linkerzijde van de oranjerie is blind, in de achtermuur in het midden een deur. De kas heeft een bakstenen borstwering en twee schuine dakvlakken met roeden van ijzerwerk. Aan de achterzijde het in rode baksteen opgetrokken stookhok onder flauw lessenaarsdak met aan achter (ZW-)zijde de toegangsdeur met aan weerszijden een venster. Voorts aan de kopse zijde van het hok een venster.

De ORANJERIE MET KAS zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

-vanwege de ouderdom;