Driebergsestraatweg 48, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving complexonderdeel 3

Sinds de stichting van de buitenplaats in 1815 was een deel van het park ingericht als agrarisch gebied. Bij de inrichting van 1885-1888 werden deze gronden als weiland gehandhaafd en werd naar ontwerp van J.N. Landré aan de zuidrand een boerderijcomplex gebouwd ondermeer bestaande uit een boerderijcomplex, schuren, stallen en een ommuurde moestuin. Onder de rijksbescherming vallen de boerderij, een varkensschuur en paardenstal met berging. De 19de-eeuwse LANGHUISBOERDERIJ heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond, is een bouwlaag hoog onder een met kruispannen gedekt zadeldak. In de zijgevels worden de overstekende dakschilden door schoren ondersteund. Het stalgedeelte heeft een iets bredere plattegrond terwijl het zadeldak een lagere voet en een hogere nok heeft gekregen. De dakkapellen en daklichten zijn van latere datum en vallen buiten de rijksbescherming. De uit baksteen opgetrokken gevels hebben een bepleisterde plint en zijn gedecoreerd met horizontale banden, aanzet- en sluitstenen van gele verblendsteen . De boogtrommels zijn met siermetselwerk (gele en rode baksteen) gedecoreerd. Het meest toegepaste venstertype heeft een tweelichtsschuifraam. De vensters in de eerste bouwlaag zijn van luiken voorzien. De voor- of noordgevel van het voorhuis is vijf vensterassen breed met op de tweede as van links een later dichtgemetseld venster. Op de middenas bevond zich oorspronkelijk een deur. De top van de gevel is met houten messing en groef delen dichtgezet en heeft een makelaar en een hanenbalk. De zijgevels van het voorhuis hebben een onregelmatige vensterindeling gekregen. Het stalgedeelte heeft in de met speklagen versierde korte gevel een links van de middenas geplaatste baander en op de geveluiteinden een rondboog mestdeur. Boven de baander, op de middenas, is een rondboog hooiluik. In de zijgevels zijn aan elke zijde twee stalvensters gezet.

WAARDERING

De 19de-eeuwse LANGHUISBOERDERIJ is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- als onderdeel van het bij de buitenplaats behorende boerderij-complex,

- vanwege de relatie met de ontwikkelingsgeschiedenis van het park,

- vanwege de ensemblewaarde

- vanwege de architectuurhistorische waarde van de detaillering en redelijke mate van gaafheid van de boerderij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij