Driebergsestraatweg 52, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 6: Een enigszins overhoeks aan de inrit geplaatste vrijstaande 19de-eeuw PORTIERSWONING in Franse neorenaissancestijl naar ontwerp van J.N. Landré. Het huis heeft een samengestelde plattegrond en anderhalve bouwlaag, onder een met leien in maasdekking gedekt uitzwenkend schilddak. De achtergevel wordt gevormd door een bouwvolume van een bouwlaag met balkon. Het balkon heeft een natuurstenen borstwering. De uitkragende dakgoot rust op klossen met snijwerk die zich voorzetten als profilering in de daaronder liggende fries. Op de nok van het dak is een klokkenstoel geplaatst. De nok van de smallere aanbouw rechts, is met een crêtes versierd. De bakstenen gevels zijn met natuurstenen speklagen, cordonbanden, hoeklisenen en vensteromlijstingen gedecoreerd. De voorgevel aan de zijde van de oprijlaan heeft een in het midden geplaatste driezijdige natuurstenen erker, waarboven een balkon met een natuurstenen borstwering is geplaatst. In het dakschild is een dakkapel geplaatst, waarin een dubbele deur toegang geeft tot het balkon. De dakerker wordt door een getoogd fronton bekroond. Rechts van de erker bevindt zich een met houten panelen dichtgezette veranda op natuurstenen plint. Het interieur heeft met uitzondering van de schouw in de woonkamer geen elementen die voor bescherming in aanmerking komen.

WAARDERING

19de-eeuwse PORTIERSWONING van de buitenplaats Hydepark is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang;

- vanwege de ouderdom,

- vanwege architectuurhistorische waarden