Hydeparklaan 10, 3941 ZJ te Doorn

Omschrijving

complexonderdeel 9: Een aan de Hydeparklaan gelegen 19de-eeuwse ORANJERIE in eclectische stijl met Lodewijk XIV invloeden, van een bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een platdak. De voorgevel heeft een symmetrische indeling en is negen traveeën breed, die met uitzondering van het midden travee met een rondboog zijn opengewerkt. De eerste, vijfde en negende travee worden door een koepel(s) bekroond, die met imitatie bitumen leien of singels zijn gedekt. Op de middelste en grootste koepel is een achtzijdige lantaarn geplaatst, die bekroond wordt door een beeld van de godin Flora en twee putti. De twee buitenste koepels worden bekroond door een lantaarn met vierkante grondvorm. De gevel is uitgevoerd in zandsteen en rijk bezet met pilasters, lisenen met imitatie voegen, cordonlijsten, rocaille motieven en getoogde frontons. De fries, penanten, frontons, sluitstenen, kapitelen en vensteromlijstingen zijn gedecoreerd met florale motieven, vooral acanthusbladeren. De gevel tussen de koepels is bekroond door een balustrade bestaande uit een hekwerk met balusters tussen pijlers, waarbij op de zwaardere pijlers vazen geplaatst zijn.

WAARDERING

De 19de-Eeuwse ORANJERIE is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang;