Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 12 Ensemble van 19de-eeuwse ROTSPARTIJEN met BRUG in het westelijk deel van het park; een langs een slingervijver gelegen rotspartij en een brug met een nieuw brugdek. Het brugdek ligt op twee pijlers waarop een ligger is bevestigd. De pijlers en de ligger zijn in cementrustieke boomstammen uitgevoerd. Onder de brug bevinden zich cementen imitatie rotsblokken. Het materiaal dat hiervoor is gebruikt bestaat uit vermoedelijk een ijzeren kern voor de pijlers en ligger en gemetselde baksteen voor de imitatierotsen. Vervolgens zijn deze onderdelen met een dikke laag cement afgedekt dat bij de rotsen is vormgegeven als de huid van een grillige rotspartij en bij de pijlers en ligger als de schors van een boom. Het brugdek en de reling van de brug zijn niet origineel en vallen derhalve buiten de bescherming.

WAARDERING

Het ensemble van 19de-eeuwse ROTSPARTIJEN met BRUG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de architectuurhistorische waarde van het ensemble

- als voorbeeld van een constructietechniek van imitatie rotspartijen en boomstammen