Driebergsestraatweg 36, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 14: TUINMANSHUIS uit de 19de-eeuw op rechthoekig grondplan, oost-west georiënteerd, begane grond en een kap hoog. Achter het huis is een keuken aangebouwd met een rechthoekig grondplan welke dwars achter het huis is geplaatst en afgedekt door een lessenaarsdak met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn bepleisterd en worden afgedekt door een flauw hellend zadeldak met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en forse overstekken. Midden op het dak en nabij de achter- of westgevel staan bepleisterde schoorstenen. De noord- en zuidzijde zijn voorzien van zinken bakgoten met zes forse houten consoles en de oost- en zuidzijde van geprofileerde vlakke grenen daklijsten en windveren. De oostgevel is de ingangsgevel, twee schuiframen met blinden en (noordoost) een toegangsdeur breed, allen voorzien een bovenlicht. Op het kapniveau is een Empire venster met 2x2 ruits draairamen aangebracht. Nabij de kap is een brede hoge tandlijst van staande grenen delen aangebracht. De zuidgevel heeft nabij de westgevel een groot samengesteld venster, meer breed dan hoog met links en rechts twee smalle draairamen. De noordzijde bevat een gelijk naar achteren geplaatst samengesteld venster. Aan beide zijden zijn de zijgevels van de uitbouw met lessenaarsdak en venster zichtbaar. De west- of achtergevel bevat nabij de kap en boven het lessenaarsdak een draairaam met smalle staande ruiten. Op de begane grond volgt links een staand 1 ruit vast venster en een hardhouten deur met spiegelruit en borstwering van dwars geplaatste delen. Het lessenaarsdak is voorzien van een zinken mastgoot. Alle gevels hebben een ruwe, zgn. takkeboswerk, grijze portland bepleisterde velden in vlak bepleisterde smalle banden of lijstwerk rond de ramen, deuren en nabij de hoeken terwijl nabij het maaiveld een brede vlakke plint van pleisterwerk is aangebracht. De kleuren van het houtwerk zijn donkergroen. Het tuinmanshuis staat op een erf dat aan drie zijden door een 19de-eeuwse ijzeren afrastering is omsloten.

WAARDERING

Het 19de-eeuwse TUINMANSHUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom en gaafheid,

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats,

- vanwege de kenmerkende ligging nabij de moestuin in het park van de buitenplaatsen Hydepark, La Fôret en 't Zand.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanshuis