Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 15: 19de-eeuwse HOUTLOODS op rechthoekig grondplan en afgedekt door een zadeldak van rode en gesmoorde Oudhollandse pannen met forse overstekken. De gevels zijn beschoten met iets uit elkaar geplaatste staande bruin-zwarte ongeschaafde delen die bij de oost- en noordgevels op een hoge bakstenen steens voetmuur en bij de west- en zuidgevels op een lage bakstenen voet van gebroken straatklinkers en waal formaat rode bakstenen geplaatst zijn. In de oostgevel is rechts een twee vleugelige poort van staande delen met gesmede duimen en hengen aangebracht. De lange lage zuidgevel heeft een mastgoot en nabij de oostgevel een 6 ruits venster, 2 hoog, 3 breed. De constructie van de schuur staat op de voetmuren en heeft 3 spanten die vrijwel geheel vervaardigd zijn van ongeschaafde boomstammen.

WAARDERING

De 19de-eeuws HOUTLOODS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom,

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats,

- vanwege de kenmerkende ligging nabij de moestuin en tuinmanswoning in het park van de buitenplaatsen Hydepark, La Fôret en 't Zand.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Houtloods

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Houtloods