Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 16: Langgerekte 19de-eeuwse bakstenen NOORDELIJKE MOESTUINMUUR die nabij het midden een flauwe knik naar binnen maakt en bij twee poortjes in de muur een lager niveau heeft. De muur is onderdeel van het 19de-eeuwse moestuincomplex, bestaande uit een ommuurde Warme-moestuin, Bloemen- of Rozentuin, Koude-moestuin en Tuinmanshuis. Het perceel is langgerekt ±100m.x40m., aan de noord-, oost- en westzijde voorzien van rode bakstenen muren. De muren verschillen in hoogte. In de muren zijn drie poorten aangebracht. Aan de zuidzijde op de grens met het tuinmanshuiserf is een hek van gesmede staanders met gaas geplaatst. Op het perceel staan vijf verschillende kassen en vier broeibakken. Vanaf de poort in de oostmuur in de lengte van de moestuin, nabij de muren en hekken liepen verharde paden. De moestuin werd gebruikt voor de kweek van groenten, en bijzondere soorten appels en peren. In de kassen; druiven, perziken, vijgen, zaaigoed en palmen. De noordelijke moestuinmuur is opgebouwd uit rode waalformaat bakstenen; half steens metselwerk van verspringende strekken lagen tussen op regelmatige afstand geplaatste pijlers van 1,5x1,5 steens. Bij de vlakken tussen de pijlers is een plint of versnijding van het fundament zichtbaar. In de pijlers zijn 2 en in de vlakken tussen de pijlers 2x2 boven elkaar geplaatste gesmede spalierhaken te zien. Aan een aantal haken hangen rekken met spalierlatten. Voor de muur ligt een bed met een rand van gemetselde verticaal staande bakstenen. Bij de knik verdubbelt de pijler in breedte. In de oostelijke zone van de muur is zichtbaar dat de onderste 12 lagen zijn voorzien van een snijvoeg en dat bij de hoger gelegen delen het voegwerk volplat is. Vanaf oost zijn bij de hogere muurdelen twee type afdekking te zien, 1.: Boven op de muurvlakken en pijlers is een rol gemetseld die aan de moestuinzijde het muurvlak volgt, ook over de pijler. Het resterende deel van top van de pijler wordt afgedekt door specie. Aan de achterzijde kraagt de rol bijna een halve steen over en wordt verstevigd met ankers die de rol boven en opzij omknellen. 2.: Pijlers afgedekt door platen van bepleisterde harde bakstenen met tegen deze platen een rol, iets overkragend aan de moestuinzijde. De top van de rol ligt gelijk met de top van de plaat. De lagere muurdelen, ±10 lagen minder, hebben op de pijlers platen van bepleisterde bakstenen met links en rechts tegen de platen, plat en dwars op de muur gemetselde bakstenen. In de muur bevindt zich een poortje achter de Perzikenkas en ten westen van de Palmenkas. Ter hoogte van deze poortjes is de muur voorzien van robuuste pijlers; zes koppen diep. De houten opgeklampte poortdeuren, aan gesmede hengen en duimen, zijn daardoor meer naar achteren geplaatst. Boven de poortjes en op de dekplaten zijn 2x2 bogen van ijzeren pijp aangebracht. Westelijk van de Perzikenkas is de muur tevens de voorgevel van het Stookhuisje. De muur is ten oosten van het Stookhuisje hoog en westelijk lager. De Palmen- en Zaaikas volgt meer westelijk. De achtergevel van de Palmenkas is tevens onderdeel van de moestuinmuur, die in deze zone voor dat doel is verzwaard, verhoogd en bepleisterd.

WAARDERING

De NOORDELIJKE MOESTUINMUUR is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een bakstenen omheining van een 19de-eeuw moestuin-ensemble op een historische buitenplaats,

- vanwege de ouderdom,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid,