Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 17: OOSTELIJKE MOESTUINMUUR opgetrokken in de tweede helft van de19de-eeuw uit rode waalformaat bakstenen met in het midden een brede twee vleugelige toegangspoort. De poort heeft aan beide zijden forse 2,5x2,5 steens brede pijlers die bij de koppen voorzien zijn van siermetselwerk van uitspringende baksteen lagen en afgedekt door bakstenen met Portland gestucte dekplaten. Op de dekplaten zijn 4 bogen van ijzeren pijp geplaatst. De hekken in de poort zijn van hout en hangen aan gesmede ijzeren hengen en duimen; op brede houten dwarsstijlen en schoren aangebrachte brede spijlen, 9 per vleugel en op een der vleugels 1 brede naald. De muren liggen links en rechts van de poort en bestaan uit regelmatig uit elkaar geplaatste 1,5x1,5 steens brede pijlers met daar tussen halfsteens muurvlakken van verspringende strekken lagen. Nabij de poort lopen de muren over 5 lagen op en worden afgedekt door dwars plat geplaatste bakstenen.

WAARDERING

De OOSTELIJKE MOESTUINMUUR is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een bakstenen omheining van een 19de-eeuws moestuin-ensemble op een historische buitenplaats,

- vanwege de ouderdom,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid,