Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 18: Rode 19de-eeuwse , waalformaat, hoge bakstenen WESTELIJKE MOESTUINMUUR bestaande uit een deel van 11 op regelmatige afstand gemetselde half steens vlakken van verspringende strekken lagen met lage plint tussen en midden tegen 1,5x1,5 steens pijlers waarvan het noordelijke deel ±45 graden knikt en voornamelijk aan het zicht wordt onttrokken door de Muur- of Vijgenkas, waarna de muur zich 10 lagen lager voortzet. De zuidelijke eindpijler is zwaarder uitgevoerd 2,5x2,5 steens en half steens zichtbaar aan de moestuinzijde. Hier sluit het zuidelijk hek van de moestuin en het westelijk hek van de Bloemen- of Rozentuin op aan. Nabij is een kraan met put.

WAARDERING

De WESTELIJKE MOESTUINMUUR is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een bakstenen omheining van een 19de eeuwse moestuin-ensemble op een historische buitenplaats,

- vanwege de ouderdom,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid,