Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 19: Rood bakstenen STOOKHUISJE uit de tweede helft van de 19de-eeuw, waarvan een deel van de zuid- of voorgevel, een deur en raam breed, onderdeel van de Noordelijke moestuinmuur is, terwijl de beschoten kap, een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen, over de muur reikt. De andere drie gevels zijn gesloten en eveneens opgetrokken uit een waalformaat rode baksteen. Het voegwerk is volplat. Het rechthoekig grondplan van het Stookhuisje is meer breed dan diep. De toegang heeft een blauwgroene grenen paneeldeur met twee staande panelen voorzien van glas tussen, boven en onder, liggende houten panelen. Het ijzeren raam met segment boog is laag geplaatst en bestaat uit twee bijna vierkante, boven met flauwe boog, ruiten omgeven door; links en rechts smalle ruiten, boven(gebogen) en onder 2x2 ruiten van gelijke breedte. Op kapniveau is een metalen kachelpijp door de gevel gestoken en vast gemetseld. De oorspronkelijke schoorsteen, 2 strekken en 1 klezoor breed en 2 strekken diep, is niet meer aanwezig. De muren binnen zijn, op de locatie van de voormalige schoorsteen.

WAARDERING

Het STOOKHUISJE is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een bedrijfsgebouw behorende bij een 19de-eeuws moestuinensemble op een historische buitenplaats,

- vanwege de historisch-functionele waarde,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid,