Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 20: Laat 19de-eeuwse DRUIVENKAS op rechthoekig grondplan afgedekt door een zadeldak waarvan de schilden waren voorzien van ruiten tussen ±30 houten roeden. De 14 ruits brede glasgevels aan de korte zijden zijn geplaatst op een 100cm. hoge bakstenen voetmuur. Bij de lange gevels zijn de dakschilden direct op de voetmuren aangebracht. Een van de lange bakstenen muren is gelijkertijd onderdeel van de oostelijke moestuinmuur die hier een spouw heeft. De ingang, in de zuidwestgevel, is in het midden aangebracht; een grenen deur voorzien van borstwering met paneel en daarboven 2x2 ruiten. De toegang is twee ruiten breed met links en recht zes ruiten allen gevat in houten roeden. De kas is in twee afdelingen verdeeld door een glaswand, met houten roeden, die op de voetmuur geplaatst is met in het midden is een grenen toegangsdeur. De twee afdelingen hebben ieder twee boogspanten en gordingen van ijzeren pijp.

WAARDERING

De DRUIVENKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang