Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 21: Laat 19de-eeuwse vrijstaande PERZIKENKAS met rechthoekig grondplan op lage, steens van rode bepleisterde bakstenen vervaardigde, voetmuur. De kas heeft hoge 44 ruits brede zijgevels en 19 ruits brede hogere kopgevels met houten roeden en werd eertijds afgedekt door een zadeldak waarvan de dakschilden voorzien waren van ruiten tussen houten roeden. In de zuidgevel is een grenen toegangsdeur met borstwering en 2x2 ruiten. Op de nok is een makelaar met spits aangebracht en links en rechts nabij de lage fundering zijn metalen halfcirkelvormige onderdelen van het bedieningsmechaniek voor de ramen van de zijgevels zichtbaar. De kas heeft 5 samengestelde spanten met 3 dubbele staanders van ijzeren gewalste T- en hoekprofielen die verbonden worden door metalen platen en bouten. De spanten staan naast de lage voetmuur op poeren. Midden voor en achter in de kas zijn 3x2 extra staanders met schoren geplaatst. De 2x3 gordingen bestaan uit metalen pijpen.

WAARDERING

De PERZIKENKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang