Driebergsestraatweg 36 a, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 22: 19de-eeuwse Tabletten- of PALMENKAS op rechthoekig grondplan gedekt door een zadeldak met een kort en een langer dakschild, welke ontstaan is uit het verhogen van een reeds bestaande tablettenkas. De hoge west- of ingangsgevel heeft twee grenen vleugeldeuren met hoge borstwering en per deur 2x2 ruiten. De nok van het zadeldak is asymmetrisch geplaatst waardoor het noordelijke dakschild, dat tevens op de hier verhoogde en verzwaarde moestuinmuur rust, 6 pannen hoog en het zuidelijke dakschild 19. Tussen kap, borstwering en deuren is de gevel bezet met kunststof golfplaten, multiplex en glas. De zuidgevel heeft een bepleisterde bakstenen borstwering en dorpel met in de muur verticaal geplaatste ijzeren T-profielroeden; 36 ruiten breed en 1 ruit hoog. Op de lage gevel rust het grote dakschild gedekt met gesmoorde Oudhollandse pannen en vorsten; 19 rijen hoog en 49 breed. Bij de westgevel reikt het dak over de gevel en is afgewerkt met een vlakke lijst en windveer, bij de oostgevel zijn de pannen tegen het doorstekend bepleisterd metselwerk met rol aangebracht. Tegen de geheel bepleisterde bakstenen, eveneens asymmetrische oostgevel is een kleinere verdiepte tabletten- of zaaikas gebouwd. De grenen deur die in de Palmenkas toegang tot de Zaaikas geeft heeft 3 verticale ruiten en een borstwering. De borstwering is deels aan het zicht onttrokken omdat deze zich in de grond bevindt. De noordgevel bestaat uit hoog zwaar ruw bepleisterd metselwerk waarop een langgerekt laag dakschild rust met rode en gesmoorde Oudhollandse pannen. De noordgevel is een verhoging en verzwaring van een deel van de Noordelijke moestuinmuur. Het pleisterwerk buiten is zgn. takkenboswerk. Talrijke spijkers zijn in de muur geslagen, alsmede dat vier haakse steunen met schoren van T-ijzer aan de muur zijn bevestigd. De kapconstructie bestaat uit ijzeren roeden of T-profielen op sporen van rondhout met panlatten die midden in de kas gestut worden door drie staanders van verzinkte ijzeren pijp waarop een houten gording is aangebracht. Deze gording was voor de verhoging van de kas de nokgording. Links van de staanders op het niveau van de gording zijn kleine samengestelde metalen spanten met een houten nokgording geplaatst en aansluiten op de hoge zware noordgevel. Binnen, in de zuid- en westgevel zijn sporen van de tabletten, verwarmingsbuizen en de afdruk van de helling van de voorganger van het noordelijke dakschild zichtbaar.

WAARDERING

De PALMENKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang