Bij Driebergsestraatweg 36 a, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 23: Verdiepte 19de-eeuwse TABLETTEN- of ZAAIKAS op rechthoekig grondplan onder een zadeldak waarvan de 3 glasgevels, vanaf het maaiveld gezien, op een lage bepleisterd bakstenen voetmuur met dorpel zijn geplaatst. De kas is tegen de oostgevel van de Palmenkas gebouwd waardoor de bakstenen westgevel in breedte ongeveer voor twee derde de oostgevel van de Palmenkas is. In deze gevel is een grenen toegangsdeur met borstwering en 3 staande ruiten. Een deel van de borstwering is niet zichtbaar omdat het verdiepte gedeelte van de kas tot op het niveau van het huidige maaiveld gevuld is met grond. De beide lange gevels zijn 25 ruiten breed en vanaf het maaiveld, de lage borstwering en een ruit hoog. De hogere top of oostgevel is 13 ruiten breed en draagt samen met een boogspant van ijzeren pijp de nokgording die eveneens van ijzeren pijp.

WAARDERING

De TABLETTEN- of ZAAIKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang