Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 24: Rode 19de-eeuwse, waalformaat-bakstenen MUUR- of VIJGENKAS op een langgerekt rechthoekig grondplan met 8 ramen van grenen frames, boven en onder voorzien van ijzeren handvatten en binnen de frames van verticale T-ijzer roede met ruiten, 5 ruiten breed en 9 hoog. De zuidgevel is het laagst en de hoge noordgevel is tevens onderdeel van de moestuinmuur. Dit deel van de moestuinmuur heeft geen pijlers, is 1,5 steens breed, mogelijk voorzien van een spouw en afgedekt door een naar achter hellende afdekking met zink. De kopgevels lopen af naar de zuidgevel die plus minus 12 lagen boven het maaiveld uitsteekt. De rollen op de gevels eindigen in een hardstenen hoekstuk en onder de rollen zijn op regelmatige afstand 3 gietijzeren rozetten van muurankers zichtbaar. De oostgevel bevat de ingang, bestaande uit een grijs grenen kozijn op stenen neuten en dorpel met een in een spits toelopende opgeklampte deur aan gesmede hengen en duimen,van brede grenen staande kraaldelen, grijs geschilderd, aan de binnenzijde voorzien van brede dwars aangebrachte delen. De deur heeft een staande gietijzeren deurkruk met lofwerk. De deur is een halve steen van de moestuinmuur geplaatst en de helling van de spits in de deur volgt de daklijn van de gevel. Boven de deur is de rol niet half steens maar half steens met een klezoor. De kas bestaat uit twee afdelingen en heeft tegen de moestuinmuur een tree lager dan het maaiveld een looppad naast de bakken. De bakken hebben een keermuur van ±10 lagen rode, waal formaat, baksteen. De bepleisterde bakstenen steens scheidingsmuur tussen de twee afdelingen is in het midden aangebracht en voorzien van een gelijke deur als de toegang. Aan de achterzijde van de noordgevel zijn over de volle lengte van de kas, op regelmatige afstand de 5 beugels met reling, vervaardigd van ijzeren pijp met getapte verbindingen van de Galerij van de kas nog aanwezig.

WAARDERING

De MUUR- of VIJGENKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang