Bij Driebergsestraatweg 34, 3941 ZX te Doorn

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 25: Drie vrijstaande 19de-eeuwse langgerekte op het zuiden georiënteerde Koude- of NOORDELIJKE BROEIBAKKEN vervaardigd van lage steens bepleisterde bakstenen muren waarvan de noordmuren hoog zijn en de zuidmuren het laagst. De bakken liggen zuidelijk van de Palmen- en Zaaikas, hebben verschillende lengte, breedte, hoogte maten en zijn van elkaar gescheiden door smalle paden. De meest noordelijke bak is 12 grote ramen breed, de middelste 19 kleinere ramen en de meest zuidelijke 17 ramen. De oorspronkelijke ramen, grenen frames met verticale ijzeren roeden en ruiten, rustten in een sponning op de noordmuren, de zijden in sponningen van de schuin aflopende zijgevels en op zware T-ijzers. Op de zuidmuur tegen een ingemetselde zware ijzeren opstaande lip.

WAARDERING

De drie NOORDELIJKE BROEIBAKKEN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang