Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530600
Complexnummer
528700 - Den Aalshorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/14
Kadastrale aanduiding
Dalfsen H 3319
Bij Aalshorsterpad 12, 7722 JL te Dalfsen

Omschrijving

Inleiding

Het boerderijcomplex DE HOF, behorende tot de buitenplaats Den Aalshorst, bestaat uit een boerderij uit 1849 (14a), een kapberg (14b), een schuur (14c) en een open loods (14d).

Omschrijving

BOERDERIJ (14a) uit 1849 op rechthoekige plattegrond, opgetrokken van rode baksteen en liggend onder een rieten wolfdak met deels rode pannen ter hoogte van het bedrijfsgedeelte. De boerderij is met muurankers in de voorgevel gedateerd 1849. De indeling van de voorgevel met drie roedevensters dateert voor een deel van een verbouwing uit de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Hoge gemetselde schoorsteen. Rechterzijgevel ter hoogte van het woongedeelte: twee venstertjes met luiken en een kelderlicht, eveneens met luik. In het bedrijfsgedeelte houten stalramen. De linkerzijgevel is ter hoogte van het woongedeelte bij de laatste verbouwing enigszins gewijzigd en het dak iets opgewipt. Hierin een roedevenster en deur met zijlicht. Ter hoogte van het bedrijfsgedeelte houten stalramen. De achtergevel heeft een iets inspringende dubbele deur in een omlijsting met gedrukte boog. Aan weerzijden een roedevenster en lagere mestdeur. Gevelstenen met 'anno' en '1664'. Het interieur is in 2004 vrijwel integraal uitgebroken en heeft, afgezien van de gebintconstructie, geen monumentale waarde meer.

Waardering

BOERDERIJ, deeluitmakend van boerderijcomplex De Hof, behorend tot de historische buitenplaats Den Aalshorst van algemeen belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de volkskundige waarde

- wegens de ensemblewaarde

- wegens de relatie met de overige gebouwen horend tot de buitenplaats

- wegens de ligging.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528700. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1754
1754
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing