Vanenburgerallee 9, 3882 RH te Putten

Omschrijving onderdeel 3:

KOETSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan de zuidzijde van het voorplein staat een wit gepleisterd bouwhuis uit 1870 (koetshuis) als pendant van de oranjerie. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken koetshuis bestaat uit één bouwlaag onder een met natuurstenen leien (oorspronkelijk met zinken leien, losanges) gedekt schilddak. Op het dak staat een dakruiter. De gevels zijn regelmatig ingedeeld met meerruitsvensters en meerruitsdeuren voorzien van een halfrond bovenlicht met spaakroeden. Rondom een smalle gootlijst gedragen door consoles, als onderdeel van de oorspronkelijk brede kroonlijst met gietijzeren vazen. Het INTERIEUR is geheel vernieuwd.

Waardering KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde rechthoekige bouwmassa uit 1870;