Vanenburgerallee 7, 3882 RH te Putten

Omschrijving onderdeel 5:

TUINMANSWONING behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Ten zuidoosten van het huis staat een witgepleisterde tuinmanswoning uit 1870. De op rechthoekige grondslag opgetrokken tuinmanswoning met donkere plint bestaat uit één bouwlaag onder een, met rode verbeterde Hollandse pannen (oorspronkelijke met zinken leien gedekt) gedekt zadeldak met overstek en bewerkte windveren. Op het dak staat een gemetselde schoorsteen met rookkap en windvaan. Geblokte hoeklisenen. De voorgevel (noord) heeft centraal een rechthoekig uitgebouwd portaal onder een zadeldakje. In het portaal is de toegangsdeur met tweeruits bovenlicht en een halfrond topvenster, aan weerszijden hiervan een meerruitsvenster (oorspronkelijk schuif- thans klapvenster). De kopse gevels zijn identiek vormgegeven met één vensteras voorzien van een samengesteld meerruitsvenster en in de top een zogenoemd Serliana of Venetiaans venster met gietijzeren ruitroeden. Bij een restauratie 1973 is het INTERIEUR vernieuwd, doch de ruimte-indeling is bewaard gebleven evenals de kapconstructie. Toegang door dubbel smeedijzeren draaihek tussen witgepleisterde pijlers met verdiepte velden en uitkragende afdekplaten bekroond door pijnappels.

Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang:

- als voorbeeld van een zorgvuldig vormgegeven dienstwoning;