Vanenburgerallee 1, 3882 RH te Putten

Omschrijving onderdeel 8:

Voormalig PORTIERSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan het begin van de Vanenburgerallee staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken woning uit de vierde kwart van de 19de eeuw. De haaks op elkaar staande bakstenen bouwlichamen bestaan uit anderhalve bouwlaag onder flauw hellende zadeldaken met ruim overstek voorzien van windveren; dakkapel met steekkap en siersnijwerk. Schoorsteen op de nok. De gevels zijn opgetrokken in afwisselend rode en gele stroken baksteen en kennen een asymmetrische indeling. Tegen de rechterzijde een verdiepingloze aanbouw van latere datum waarin de voordeur. Gewijzigde vensters. Gietijzeren muurankers.

Waardering Voormalig PORTIERSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de ensemblewaarde;