Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
530680
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Boombosch
Complexnummer: 
528998 - Voorst
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 oktober 2007
Kadaster deel/nr: 
53032/196
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Lochem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Eefde
X-Y coördinaat: 
214097 - 463087

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving onderdeel 21.

BOERDERIJ BOOMBOSCH.

Enigszins verhoogd gelegen boerderij uit 1885 aan de lange zichtas aan de oostzijde van het hoofdgebouw, op T-vormige grondslag. De boerderij deelt het erf met de keuterboerderij Altena. Het voorhuis wordt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak afgesloten. Het achterhuis, eveneens gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen, wordt door een afgewolfd zadeldak overkapt. Het rechthoekige voorhuis heeft aan de rechterzijde een platte uitbouw. De gevels van voor- en achterhuis zijn in rode baksteen opgetrokken met omlopend gepleisterd plint. De gevels van het voorhuis worden beëindigd door een gepleisterde architraaflijst, fries en op klossen rustende houten bakgoten. Aan de voorzijde van het voorhuis drie 6-ruitsvensters met strek en opgeklampte luiken. Aan de rechterzijde van het voorhuis twee 6-ruitsvenster en onder het rechter venster een kelderopening. Het achterhuis is linkszijdig verbreed. De schuine dakranden zijn voorzien van de originele waterborden en windveren. In de achtergevel een drieledige naar binnen draaiende opgeklampte deeldeur met in de linkerdeur een 4-ruitsvenster. De deeldeur wordt afgesloten door een bakstenen elliptische boog met drie witgepleisterde blokken als geboorte- en sluitsteen. In laatstgenoemde steen de bouwdatum 1885. Aan de rechterzijde van de deur twee "wild" geplaatste blokken. In de verbreding aan de linkerzijde een getoogde staldeur. Inwendig voorhhuis: aan de linkerzijde voorzijde de grote kamer. Rechts over de gehele diepte van het bouwblok de opkamer met kelder. Inwendig achterhuis: indeling in vier traveeën, van elkaar gescheiden door drie eiken ankerbalkgebinten. Hilden zijn aanwezig. Links en rechts de koestallen.

Waardering

BOERDERIJ BOOMBOSCH van algemeen belang

-als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

-vanwege de ornamentele waarde;

-vanwege de ensemblewaarde met boerderij Altena;

-vanwege de ensemblewaarde in de aanleg van de buitenplaats.

Omschrijving onderdeel 22: (Binnenweg 14, op bijbehorende kaart aangegeven met nr. 22 ) KEUTERBOERDERIJ ALTENA. Op een verhoging in het landschap gesitueerde voormalige keuterboerderij uit ca. 1885. De kleine boerderij deelt het erf met boerderij Boombos. In rode baksteen opgetrokken voor- en achterhuis op T-vormige grondslag: het achterhuis springt ten aanzien van het voorhuis een halve steen naar binnen. Omgaande een gepleisterd plint. Het voorhuis wordt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak afgesloten. Het achterhuis, eveneens gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen, wordt door een afgewolfd zadeldak overkapt. In het linker dakschild aan de achterzijde van het voorhuis en in het linker dakschild van het achterhuis voorts een aantal rode pannen. In de voorgevel van het deels onderkelderde voorhuis twee 6-ruitsschuiframen onder strek met opgeklampte luiken en houten lekdorpel, met onder het rechter venster een smeedijzeren ontluchtingsrooster (kelder). In het achterhuis in de linker gevel de toegang naar de woning. Links hiervan een breed vierkant kozijn met vast raam en lekdorpel. Centraal aan de achterzijde de originele hoge opgeklampte staldeur met bovenlicht. Inwendig voorhuis: links de woonkamer en rechts de onderkelderde slaapkamer.

Waardering KEUTERBOERDERIJ ALTENA van algemeen belang -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de ornamentele waarde; -vanwege de ensemblewaarde met boerderij Boombos; -vanwege de ensemblewaarde in de aanleg van de buitenplaats.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBinnenweg127211 MAEefde

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GorsselG1016

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18851885exactvervaardiging