Gorssel G 1016
Binnenweg 14, 7211 MA te Eefde

Omschrijving onderdeel 22.

KEUTERBOERDERIJ ALTENA.

Op een verhoging in het landschap gesitueerde voormalige keuterboerderij uit ca. 1885. De kleine boerderij deelt het erf met boerderij Boombos. In rode baksteen opgetrokken voor- en achterhuis op T-vormige grondslag: het achterhuis springt ten aanzien van het voorhuis een halve steen naar binnen. Omgaande een gepleisterd plint. Het voorhuis wordt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak afgesloten. Het achterhuis, eveneens gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen, wordt door een afgewolfd zadeldak overkapt. In het linker dakschild aan de achterzijde van het voorhuis en in het linker dakschild van het achterhuis voorts een aantal rode pannen. In de voorgevel van het deels onderkelderde voorhuis twee 6-ruitsschuiframen onder strek met opgeklampte luiken en houten lekdorpel, met onder het rechter venster een smeedijzeren ontluchtingsrooster (kelder). In het achterhuis in de linker gevel de toegang naar de woning. Links hiervan een breed vierkant kozijn met vast raam en lekdorpel. Centraal aan de achterzijde de originele hoge opgeklampte staldeur met bovenlicht. Inwendig voorhuis: links de woonkamer en rechts de onderkelderde slaapkamer.

KEUTERBOERDERIJ ALTENA van algemeen belang

-als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;