Naarden C 2640
Huizerstraatweg 117 B, 1411 GM te Naarden

Omschrijving onderdeel 4

TUINHUIS MONTE CASA. Oorspronkelijk tot de aangrenzende buitenplaats Het Berghuis behorend voormalig jachthuisje in chaletstijl uit omstreeks het midden van de 19de eeuw, dat omstreeks de laatste kwart van de 19de eeuw ook dienst deed als biljartkamer en sociëteit. In verband met de laatst genoemde functie werd in 1880 een serre aangebouwd. Het op vierkante grondslag opgetrokken gebouwtje op plint is een verdieping hoog en wordt overkapt door een flauw zadeldak met ruim overstek. Centraal op het dak de schoorsteen, eveneens overkapt door een zadeldak met ruim overstek. Aan de met vakwerk afgewerkte voor(NO-)zijde de centraal gelegen entree, bestaande uit een dubbele meerruitsterrasdeur, voorafgegaan door een verhoogde rechthoekige borstwering voor de serre. Op de verdieping, aan weerszijden van de voorgevel en aan de achterzijde, enkele meerruitsvensters.

Het TUINHUIS MONTE CASA is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de hoge beeldbepalende en ensemblewaarde waarde in het park van Flevorama.