Twello C 734
Hartelaar 5, 7391 MZ te Twello

Omschrijving onderdeel 5a.

Boerderij De Schokkenkamp

BOERDERIJ uit de 18de eeuw van het middenlangsdeeltype. De boerderij staat op een rechthoekige plattegrond en ligt onder een zadeldak met wolfseinden,waarvan de wolfseinden en het rechter dakvlak met riet zijn gedekt. Van het rechter dakvlak, welke oorspronkelijk met riet was gedekt, is een groot stuk rechthoekig uitgesneden en belegd met muldepannen. In de voorgevel een vlakke voordeur met bovenlicht, alsmede drie vensters, waarvan de twee grootste zijn voorzien van twaalf-ruits ramen en luiken met panelen, geschilderd in de kleuren van het Hartelaar. In de borstwering nog een zaadzoldertje. In de achtergevel getoogde mendeuren. In de toog een sluitsteen met jaartal 1863. Aan weerszijden een gietijzeren groeplicht met ronde bovenzijde. Verder twee staldeuren, waarvan de linker met de getoogde en de rechter met een rechte rollaag. In de linker zowel als de rechterzijgevel drie mestdeurtjes. Naast betonnen stalramen zijn ook nog diverse halfronde gietijzeren stalraampjes aanwezig.

Waardering

BOERDERIJ DE SCHOKKENKAMP, behorend tot de historische buitenplaats het Hartelaar, van algemeen belang

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;