Molenbos 5, 7261 LM te Ruurlo

Omschrijving onderdeel 8

Voormalige KOETSIERSWONING Deze voormaligc koetsierswoning bij kasteel Ruurlo werd in 1902 gebouwd door de Engelse architect Samuel Weatherly. Het kleine woonhuis met bijbehorende schuur is idyllisch gelegen in een parkachtige aanleg rondom Huize Ruurlo. Her huis bevindt zich aan het Molenbos, een pad dat van de Vordenseweg naar de Haarweg loopt en wordt doorsneden door de Baakse Beek. Het huis bevindt zich op een 'eiland' dat wordt gevormd door een splitsing van de Baakse Beek op dat punt. Aan het materiaalgebruik en verscheidene details (ondermeer het 'oriel', een door kraagstenen gedragen venster) is de Engelse invloed waaronder het huis werd ontworpen afleesbaar. Het interieur van de woning is gewijzigd. Het pand heeft twee bouwlagen en een zolder en bestaat uit een hoofdblok met een L-vormig grondvlak en een lager aangebouwd bouwdeel tegen de rechterzijgevel. De in kruisverband gemetselde gevels zijn uitgevoerd in rode kalkzandsteen, die ter plaatse van het trasraam, de gevelhoeken, de verdiepingscheiding, de strekken en de topgevels wordt onderbroken door een decoratieve toepassing van grijze kalkzandsteensteen. Het L-vormige bouwdeel is gedekt met twee in elkaar grijpende, overstekende zadeldaken met rode pannen. De daken zijn voorzien van geprofileerde windveren en geprofileerde goten met houten klossen. Het tegen de rechterzijgevel gebouwde, kleine en lage, bouwdeel heeft een zadeldak met een afsteek aan de achterzijde. De hoofdingang van het huis bevindt zich op het punt waar de twee 'armen' van het huis in elkaar grijpen. Deze ingang bestaat uit een voordeur in een kozijn met een 10-ruits bovenlicht, dat is gevat in een schuin geplaatst uitgebouwd geveldeel met een hellend dak met rode pannen. Dit dakje heeft een geprofileerde goot op klossen. De deuropening wordt in het metselwerk geaccentueerd door een omranding in grijze kalkzandsteen. Rechts van de ingang bevindt zich in de zijgevel van het vooruit springende bouwdeel een raam met een veelruits bovenlicht. In de korte gevel van deze arm bevindt zich op de begane grond een samengesteld kozijn met een openslaand middenraam en twee zijramen, alle met vcclruits bovenlichten. Het raam is voorzien van opgeklampte luiken. Boven dit raam bevindt zich een strek in alternerende rode en grijze steen. Op de verdieping bevindt zich tegen de gevel een op drie consoles rustende oriel met een lessenaarsdak met rode pannen. De kapel bevat vijf ramen (drie aan de voorzijde en aan elke zijkant één) met 2-ruits bovenlichten. In de geveltop bevindt zich een geblokte grijze kalkzandsteen decoratie. De geprofileerde windveren zijn horizontaal met elkaar verbonden door een hanenbalk. De indeling van de korte gevels van beide armen is gelijk. De linker arm is echter iets breder, zodat ook het raam op de begane grond breder is (de zijramen hebben hier 4-ruits bovenlichten). Ook de oriel op de verdieping is iets breder. De achtergevel heeft gedeeltelijk vernieuwde invullingen. Op de begane grond bevindt zich een moderne dubbele ruindeur met een enkellaags 12-ruits bovenlicht met rechts daarvan een modern raam met een 14ruits bovenlicht. Uiterst rechts in de gevel bevindt zich een raam met een 10-ruits bovenlicht. Ter plaatse van het middelste raam is aan het metselwerk te zien dat zich hier vroeger een deur heeft bevonden. Boven de tuindeuren bevindt zich op de verdieping eenzelfde oriel als aan de andere zijde. Een opvallend detail aan de gevel is de hoge brede schoorsteen die zich tegen de gevel bevindt en boven het dak uitsteekt. Tegen de rechter zijgevel bevindt zich het aanbouwtje onder een zadeldak. Aan de voorzijde heeft deze aanbouw een moderne toegangsdeur. De rechter zijgevel bevat een dubbel raam met luiken en daarboven een klein rechthoekig raam. De achtergevel heeft een kleine, later aangebouwde afsteek met twee toiletraampjes.

Waardering

Voormalige KOETSIERSWONING, behorend tot de historische buitenplaats Ruurlo is van algemene cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden

- wegens de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik

- wegens het type

- als voorbeeld uit het oeuvre van de Engelse architect S. Weatherly. De Engelse invloed is ondermeer af te lezen aan het materiaalgebruik en de toepassing van de hangende erkertjes (oriel) op de verdieping.

- wegens de ensemblewaarde

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetsierswoning