De Boomkamp 2, 7261 LR te Ruurlo

Omschrijving onderdeel 11

VOORMALIGE CHAUFFEURSWONING Deze voormalige chauffeurswoning werd in 1926 gebouwd als dienstwoning bij kasteel Ruurlo en bevindt zich als enige huis aan de onverharde Boomkamp ten noorden van het kasteel. Aan de westzijde van het huis werd in 1938 een schuurtje gebouwd. Het huis ligt volkomen vrij op een verhoging in het landschap en is omgeven door groen. Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde gevels boven een hoog trasraam dat is afgesloten met een omlopende rollaag. Het huis heeft één bouwlaag en een zolderverdieping. Ter plaatse van de goothoogte van de lange gevels en de verdiepingsscheiding van de korte gevels bevindt zich een omlopende steens rollaag die is afgesloten met een uitgemetselde baksteenlaag. Het zadeldak is belegd met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van geprofileerde houten windveren en zinken mastgoten. Op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen. De dakschilden zijn aan elke kant voorzien van een dakkapel met een lessenaarsdak; aan de zuidwestzijde is dit een kleinere met een dubbel 9-ruits raam, aan de noordoostzijde heeft de dakkapel drie 9-ruits ramen. In beide gevallen is de dakkapel met rabatdelen uitgevoerd. De ingangsgevel is naar het noordoosten gericht en heeft in het midden een smal risalerend deel waarboven het dakschild iets is doorgetrokken zodat er een luifelconstructie is ontstaan. In het risaliet bevindt zich een voordeur met een 6-ruits raampje en rechts daarvan een klein 4-ruits zijlicht. Voor de voordeur ligt een klein bordes met rechts daarvan het kelderraam. Aan weerszijden van het risaliet bevindt zich een 9-ruits draairaam met een 3-ruits bovenlicht. De onderramen hiervan zijn voorzien van enkele luiken. De vensteropeningen worden aan de bovenzijde afgesloten met de reeds genoemde rollaag. Links van het raam in het rechterdeel van de gevel bevindt zich bovendien nog een klein rechthoekig raampje. Linker zijgevel: Deze korte gevel is, net als de andere korte gevel, voorzien van uitgemetselde schouders ter plaatse van de dakvoet. De gevel bevat op de begane grond een driedelig kozijn met drie 6-ruits draairamen en drie 2-ruits bovenlichten. Twee van de drie onderramen zijn voorzien van een luik. Rechts bevindt zich een tweedelig kozijn met dezelfde detaillering. Ook hier zijn de onderramen voor zien van luiken. De zolderverdieping bevat drie 9-ruits draairamen. De iets uitkragende geveltop is in hout uitgevoerd. De achtergevel heeft twee gekoppelde kozijnen met elk twee 9-ruits onderramen en twee 3-ruits bovenlichten. De onderramen zijn voorzien van luiken. De rechterzijgevel heeft links een klein aanbouwtje onder een lessenaarsdak, dat dateert uit 1964. Rechts van dit aanbouwtje, dat is voorzien van een zijdeur en een dubbel zijlicht, heeft de gevel één gekoppeld kozijn als in de achtergevel. De zolderverdieping heeft twee 9-ruits draairamen. De iets uitkragende geveltop is in hout uitgevoerd.

Waardering

VOORMALIGE CHAUFFEURSWONING. behorend tot de historische buitenplaats Ruurlo, van algemeen cultuurhistorisch belang,

- wegens de ouderdom

- wegens het type