Kazernestraat 6, 1398 AN te Muiden
Kazernestraat 8, 1398 AN te Muiden

Inleiding

DUBBELE WACHTERSWONING / DUBBELE DIENSTWONING als onderkomen van (de gezinnen van) een tweetal beambten voor de bewaking van het exercitieterrein en militaire gronden van de Vesting Muiden.

De woning (Kazernestraat 6 en 8), uit het laatste kwart van de 19de eeuw, is opgetrokken in een neorenaissancestijl. De indeling van het interieur is deels gewijzigd. De kapconstructie is oorspronkelijk, maar de dakvlakken zijn op enkele plaatsen doorbroken voor plaatsing van twee koekoeken (zuidzijde) en vier moderne tuimelramen (noordzijde).

Aan de zuidzijde van het pand bevindt zich aan beide woningen een kleine uitbouw onder vlakke dekking, alsmede een schuurtje.

Omschrijving

DUBBELE WACHTERSWONING / DUBBELE DIENSTWONING uit het laatste kwart van de 19de eeuw met de daknok haaks op de Kazernestraat, uitgevoerd in een tamelijk sobere neo-Hollandse renaissancestijl. De dubbele, geschakelde woning is in baksteen opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en meet in totaal ongeveer 15 x 9 m. Het vrijstaande bouwvolume bestaat uit één bouwlaag met een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak. In de daknok bevinden zich drie gemetselde schoorstenen; in het noordelijk dakvlak is een koekoek aanwezig. De langsgevel aan de noordzijde wordt geleed door acht ritmisch geplaatste gevelopeningen driemaal twee vensters, gescheiden door een toegang; de rechtse woning (no. 6) heeft hierdoor twee maal twee vensters; de linkse (no. 8) een maal twee. De inwendige verdeling van het pand brengt het evenwicht terug in de achtergevel die voor no. 8 breder is. Alle gevelopeningen met halfrond boogveld, sluitstenen en enige gekleurde accenten. Er zijn zes smeedijzeren sierankers.

De kopse (west)gevel is blind, maar is voorzien van siermetselwerk in de vorm van in gele verblendsteen uitgevoerde, geometrische fantasiemotieven: ruiten en rechthoeken; oostgevel vergelijkbaar, maar voorzien van drie (mogelijk niet authentieke) vensters. Zuidgevel belangrijk gewijzigd door de aanbouwen.

Waardering

De DUBBELE WACHTERSWONING / DUBBELE DIENSTWONING bij het voormalig exercitieterrein van de kazerne te Muiden is van algemeen belang vanwege:

* Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als voorbeeld van een aan de militair-strategische bouwkunde gerelateerde uiting van historische bouwkunde dienende als dienstwoning bij een militair complex.

* Ensemblewaarde en situationele waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex.

* Het onderdeel is representatief (karakteristiek) omdat het nog steeds de meeste fysieke onderdelen en kenmerken vertoont die destijds tot bouw aanleiding waren.

* Het onderdeel is goed bewaard omdat het een goed herkenbaar en grotendeels gaaf voorbeeld is van een bij een militaire kazerne ingerichte dienstwoning.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Wachtgebouw