530738 - Diergaarde Blijdorp
Rotterdam Z 5119
Bij Van Aerssenlaan 51, 3039 KE te Rotterdam

Inleiding

Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het object is gesitueerd aan de Van Aerssenlaan, aan de oostgrens van het terrein. Het hek is vormgegeven in functionalistische stijl gecombineerd met neobarokke elementen.

Omschrijving

TOEGANGSHEK (8). De (voormalige) entree bestaat uit twee naast elkaar gelegen half cirkelvormige delen, waarvan de noordelijke de hoofdingang vormt en de zuidelijke de bezoekersingang met kaartverkoophokjes. Het ensemble vormt de stedenbouwkundige beëindiging van de Bentincklaan. De hoofdingang, bestemd voor grote transporten en massabijeenkomsten, bestaat uit negen in halve cirkel geplaatste hoge dubbele betonnen, met marmer-stucco beklede kolommen waartussen sierlijk vormgegeven smeedijzeren hekken zijn geplaatst. De buitenste kolommen worden bekroond met vlaggenmasten. Op de overige kolommen staan geabstraheerde dierensculpturen van de beeldhouwer L. Bolle. De hekken bezitten cirkels met daarin kleine dierfiguren en het monogram van de diergaarde. De bezoekersingang bestaat uit vijf in een halve cirkel geplaatste kaartverkoophokjes onder een doorlopend plat dak, waarop in schuine belettering 'Diergaarde Blijdorp' staat. In een groot ovaal uiterst rechts is het logo van de diergaarde gevat: twee giraffekoppen. De kaartverkoophokjes zijn levendig verfraaid met figuren.

Het TOEGANGSHEK is van algemeen belang:

- het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering;

- als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen;

- het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering als beëindiging van de Bentincklaan en de samenhang met andere complexonderdelen;

- het object heeft visueel-ruimtelijke waarde als toegang tot het diergaardeterrein.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek