530738 - Diergaarde Blijdorp
Rotterdam Z 5124
Bij Van Aerssenlaan 47, 3039 KE te Rotterdam
Bij Van Aerssenlaan 49, 3039 KE te Rotterdam
Bij Van Aerssenlaan 51, 3039 KE te Rotterdam

Inleiding

Dienstgebouw - onderdeel van diergaarde Blijdorp - tot stand gekomen in 1939-1941 naar ontwerp van S. van Ravesteyn. Het gebouw is gesitueerd op de oostelijke grens van de diergaarde, parallel aan de Van Aersenlaan en is samen met het naastgelegen administratiegebouw belangrijk voor het beeld van de diergaarde aan deze zijde. Het gebouw is vormgegeven in een sober gedetailleerde traditionalistische stijl.

Omschrijving

In gele verblendsteen op een langgerekte rechthoekige plattegrond opgetrokken DIENSTGEBOUW (12) dat bestaat uit twee bouwlagen, met een hoog gedeelte aan de zuidzijde en aan de noordzijde een lager gedeelte dat een laadzolder heeft. De gevels zijn voorzien van een in rode baksteen gemetselde plint. De zadeldaken zijn gedekt met pannen. Boven de entree aan de straatzijde in het hoge gedeelte een plastisch vormgegeven luifel. De gevels zijn voorzien van rechthoekige vensters en deuren, met uitzondering van de rondvensters in de puntgevels en de boogvensters bij de entree.

Het DIENSTGEBOUW is van algemeen belang:

- het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het verzorgde materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering in samenhang met de overige complexonderdelen;

- het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de oostelijke grens van het diergaardeterrein en de samenhang met andere complexonderdelen;

- het object heeft visueel-ruimtelijke waarde in samenhang met de overige diergaarde-bebouwing aan de Van Aerssenlaan.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G) Dienstgebouw

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag