Kennemerstraatweg 280, 1851 BG te Heiloo

Onderdeel 12

Omschrijving

BOERDERIJ TEN ZUIDEN VAN HET HUIS NIJENBURG. Rietgedekte stolpboerderij uit 1755 op plint op 1x1 grondslag met uitbouw op rechthoekige grondslag aan de noordzijde in de trant van een Westfriese stolp. De boerderij werd opgetrokken op de plek van een al bestaande 17de-eeuwse boerderij, die onderdeel uitmaakte van het complex Nijenburg. In de huidige boerderij zijn daarvan sporen bewaard gebleven, onder meer in de 17de-eeuwse gebintconstructie. Het metselwerk aan de voorzijde van de boerderij is 18de-eeuws, het metselwerk aan de westzijde uit 1924 en het metselwerk van de uitbouw is deels nieuw opgetrokken. Omgaande 6-ruitsvensters met luiken en in de voorgevel een ingangsdeur. In 1924 werd de boerderij door de eigenaar van Nijenburg aan een particulier verkocht.

De BOERDERIJ TEN ZUIDEN VAN HET HUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats;