Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530791
Complexnummer
529039 - Nijenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82785/176
Kadastrale aanduiding
Heiloo A 1249
Westerweg 51 C, 1851 AB te Heiloo

Omschrijving

Onderdeel 13A

Inleiding

Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , een waterput en een kleine stolpboerderij als voormalige knechtswoning. Het complex is gelegen aan de noordwestrand van het Heilooër bos aan het einde van een doodlopende zijweg van de Westerweg. De aangebouwde stal (XXc) tegen de achtergevel van Westerweg 51C valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De STOLPBOERDERIJ Noord-West, gelegen pal noordelijk van de waterput en de kleine stolpboerderij, is van het verlengde Noord-Hollandse type (dubbel vierkant) op rechthoekige plattegrond, overkapt door een rietgedekt schilddak en dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw. De voorgevel is aan het begin van de jaren dertig vernieuwd en telt thans vier 16-ruitsvensters: daarvoor liep de lange regel door tot aan de voordeur en telde de voorgevel naar verluidt slechts één venster. Om regenwater te kunnen opvangen voor de waterput liggen op het linker zijschild (ZW) gesmoorde Hollandse pannen in plaats van riet. De voorgevel en de voorste delen van de zijgevels zijn witgepleisterd. De rechterzijgevel heeft een dwarswand van gepotdekselde en geteerde delen. De linker helft van de linker gevel is opgetrokken in rode handvormsteen vechtformaat. In de voorgevel links het oorspronkelijke deurkozijn met verhoogd kalf en bovenlicht. In de rechterzijgevel een oud kloosterkozijn met luik. In de linker zijgevel zeven stalvensters (tuimelraampjes). De houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met aan de achterzijde een overstek. Van de wanden rondom het vierkant is de uit brede verticale delen bestaande achterwand nog aanwezig. De gangvloer van de vooraan ingekorte lange regel bestaat uit gele handvormsteen IJsselformaat (boerengeeltjes). In de uit brede verticale delen bestaande achterwand van de slaapkamer zitten twee dubbele paneeldeuren waarachter twee bedsteden, en links hiervan een derde paneeldeur. Onder de bedsteden een smalle kelder met gepleisterde muren en op de vloer rode plavuizen;

Waardering

De STOLPBOERDERIJ Noord-West, deel uitmakend van het boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats;

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de hoge ensemblewaarde;

- vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529039. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing