Westerweg 51 B, 1851 AB te Heiloo

Onderdeel 13C

Inleiding

Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , een waterput en een kleine stolpboerderij als voormalige knechtswoning. Het complex is gelegen aan de noordwestrand van het Heilooër bos aan het einde van een doodlopende zijweg van de Westerweg.

Omschrijving

KLEINE STOLPBOERDERIJ als voormalige knechtswoning, gelegen pal zuidelijk de stolpboerderij en waterput, is opgetrokken in rode baksteen (waalformaat) op rechthoekige plattegrond en overkapt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak. Muurankers in alle vier de gevels, ter verankering van het inwendige houtskelet. De linker helft van de achtergevel (NW) is opgetrokken in horizontale houten rabatdelen, waarin 4-ruitsvenster. In de voorgevel links en rechts een ensemble van twee 6-ruitsschuifvensters met houten lekdorpels en aan de binnenzijde wegschuifbare luiken. Rechts van de voordeur in de rechter zijgevel een 6-ruitsvenster, waarvan de roeden in het onderraam ontbreken, daarnaast een terugliggende darsdeur, een aan handgesmede duimhengen afgehangen dubbele deur van opgeklampte verticale kraaldelen. In de linker gevel twee halfronde gietijzeren stalraampjes met vorktracering aan weerszijden van de staldeur. In het stenen deel van de achtergevel een identiek stalraampje. De houten draagconstructie van de stolp bestaat uit een klein vierkant met gering overstek aan voor- en achterzijde. Rond het vierkant een houten wand van verticale delen, waarin aan de darskant een opgeklampte deur aan smeedijzeren kruisgehengen. Links hiervan loopt de houten wand door en is voorzien van een tweede opgeklampte deur die toegang geeft tot de keuken. In de wand tussen de keuken en het vierkant een ingebouwde kast en links een dito stookplaats met bordenplank op voluutconsoles. Tussen de woonkamer rechts voor en de rechter zijgevel een half verdiepte kelder. Tussen de slaapkamer links voor en de linker zijgevel een kastenwand met drie paneeldeuren. Alle woonvertrekken hebben houten vloeren en enkelvoudige balkenplafonds. De binnendeuren zijn opgeklampt en voorzien van een geprofileerde deuromlijsting. Alle binnenwanden zijn van hout met uitzondering van de muur tussen slaapkamer en paardenstal (links van het vierkant). Het door onder sporen gedragen dakbeschot bestaat uit ongekant rechte delen.

Waardering

De KLEINE STOLPBOERDERIJ, deel uitmakend van het boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats;

- vanwege de hoge ensemblewaarde;

- vanwege de gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kleine stolpboerderij als voormalige knechtswoning

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij Kleine stolpboerderij als voormalige knechtswoning