Heiloo A 8
Bij Westerweg 21, 1851 AA te Heiloo

Onderdeel 14C

Inleiding

Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerderij, een stenen schuur , en hekpijlers. De voorganger van dit boerderijcomplex was Huis Cranenbroek, genoemd in een leenakte van het Egmondse Huis. Het huis verbrandde in 1572 en werd, als onderdeel van de buitenplaats Nijenburg, in 1755 als boerenhofstede herbouwd.

Omschrijving

De in rode baksteen op rechthoekige grondslag opgetrokken STENEN SCHUUR werd in 1755 gebouwd. Aan de voorzijde een gevelsteen met stichtingsdatum. De schuur is overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak en ligt iets ten westen van de stolp.

Waardering

De STENEN SCHUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats;

- vanwege de gaafheid en hoge zeldzaamheidswaarde van de erfaanlegstructuur;