Laren Gelderland F 1120
Velhorst 2, 7241 TB te Lochem

Omschrijving onderdeel 10

CHAUFFEURSWONING,

Op rechthoekige plattegrond gelegen, uit rode baksteen opgetrokken woning uit omstreeks 1920 onder iets overstekend zadeldak dat met gesmoorde pannen is belegd. Twee schoorstenen op de daknok. De woning is als dienstwoning voor de chauffeur gebouwd en maakt daardoor deel uit van de buitenplaats. De chauffeurswoning ligt evenwijdig aan het pad dat tussen de Velhorst en boerderij Nieboer in westelijke richting loopt. De voorgevel bevindt zich aan de westkant. Hierin een deur met bovenlicht met roedeverdeling en twee vensters met luiken en met bovenlicht, voorzien van roedeverdeling. In de geveltop een openslaand venster. Staafankers. Rechterzijgevel met drie vensters met luiken en met bovenlicht. Kelderlicht in het voorste deel van het huis. De linkerzijgevel is gewijzigd. Een venster is dichtgezet en een deur verplaatst. Thans met een venster met luiken en bovenlicht, voorzien van roedeverdeling, dubbel deur en klein venstertje. Dakkapel in dakvlak. De achtergevel heeft een venster met luiken, een deur met bovenlicht en een klein venster; openslaand venster in de geveltop. In het interieur is een aantal originele onderdeel bewaard gebleven als een schouw, paneeldeuren, vloeren en de trap naar boven.

Waardering

CHAUFFEURSWONING, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van cultuurhistorisch belang,

- vanwege de ouderdom

- vanwege de eenvoudige en harmonieuze architectuur

- als wezenlijk architectonisch, cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de historische aanleg

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Chauffeurswoning