Laren Gelderland F 807
Laren Gelderland F 1118
Velhorst 3, 7241 TB te Lochem

Omschrijving onderdeel 11

BOERDERIJCOMPLEX NIEBOER,

Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot het landgoed. Oorspronkelijk stond de boerderij bekend onder de naam Klein Velhorst, ter onderscheiding van de boerderij Groot Velhorst, die thans Scholten heet (Velhorst 6). Op de kadastrale minuut van 1825 komt de boerderij al voor, maar zij is van oudere datum. De boerderij bestaat dan uit een fors U-vormig bouwwerk. Op het erf staan dan twee kleine schuren. De huidige verschijningsvorm is grotendeels laat 19de-eeuws (1881, volgens een jaartalsteen in de linkerzijgevel van de schuur). In 1925 is de boerderij verbreed en met een verdieping verhoogd in dezelfde trant. Op het erf staan een bakhuis (onderdeel 12), een waterput (onderdeel 13), een uitgebouwde steltenberg (onderdeel 14), een schuurberg (onderdeel 15) en een kapberg (onderdeel 16).

De huidige BOERDERIJ ligt met de achterzijde naar de weg toegekeerd en bestaat uit twee gebouwen met een tussenlid: de hallehuisboerderij met woongedeelte en stal onder wolfdak met pannen en riet, het moderne tussengedeelte onder een rood pannen dak en een deels houten schuur onder wolfdak met pannen en riet uit 1975. Het moderne tussenlid en de grote schuur uit 1975 vallen niet onder de bescherming. Het woongedeelte van de boerderij is opgetrokken van diverse formaten rode baksteen; het bedrijfsgedeelte uit machinale baksteen. Op de daknok een schoorsteen ter hoogte van de brandmuur. Vijf traveeën brede voorgevel, asymmetrisch van indeling. Van links naar rechts: negenruits venster met luiken onder hanekamstrek, paneeldeur met zesruits bovenlicht onder hanekamstrek, twee 20-ruitsventers met luiken onder hanekamstrek en tenslotte een negenruitsvenster als links. Op de verdieping twee openslaande roedevensters met luiken onder korte hanekamstrek. In de rechterzijgevel ter hoogte van het woongedeelte twee vensters met openslaande ramen en luiken, ter hoogte van het bedrijfsgedeelte moderne stalramen. De mestdeuren zijn gedicht. In de linkerzijgevel van rechts naar links twee 12-ruitsvensters met luiken, een moderne toegangsdeur en een roedevenster; onder het linker venster een kelderlicht. In de gevel van het bedrijfsgedeelte vijf betonnen stalramen. Drie mestdeuren onder korfbogen. Onder een van de vensters een jaartalsteen met 1881. De achtergevel heeft een forse dubbele deeldeur onder korfboog, aan beide zijden een klein rondboog venstertje met ijzeren roedeverdeling. Aan weerszijden van de deeldeur twee korfboogvormige staldeurtjes. Staafankers. In het interieur van het woongedeelte grote schouw met geprofileerde schouwbalk en betegelde achterwand, geflankeerd door een kast en een voormalige bedstede. De stal bestaat uit vijf vakken met ankerbalkgebinten.

Waardering

BOERDERIJ NIEBOER, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van cultuurhistorisch belang

- als onderdeel van het boerderijcomplex Nieboer

- als type