Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530805
Complexnummer
520293 - De Velhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82915/197
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Laren Gelderland F 1123
Velhorst 7, 7241 TB te Lochem

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 17,

Het boerderijcomplex Aytink ligt ten oosten van de Velhorst, ten westen van de van zuid naar noord lopende schapendrift. Het boerderijcomplex behoorde sinds 1708 tot het landgoed. Op de kadastrale minuut van 1825 komt de boerderij voor met de naam Aytink, maar zij is van oudere datum. De boerderij bestaat dan, evenals Nieboer, uit een fors U-vormig bouwwerk. Ten oosten van de boerderij ligt aan de kop van de schapendrift een schapenboet. Thans bestaat het boerderijcomplex uit een boerderij met aangebouwd bakhuis of enskamer (onderdeel 17), een middenlangsdeelschuur (onderdeel 18) en een eenroedige kapberg (onderdeel 19).

De uit rode baksteen opgetrokken HALLEHUISBOERDERIJ is in 1929 vergroot. Het woongedeelte is verbreed en kreeg een nieuwe gevel. Zij ligt onder een wolfdak dat deels met rode pannen deels met riet is gedekt. De vijf traveeën brede voorgevel van de boerderij is asymmetrisch van indeling. De voordeur met bovenlicht is rechts van het midden geplaatst. Links daarvan drie roedevensters vensters met onderluiken, rechts een kelderlicht en roedevenster met onderluik. Op de verdieping venster met luik. Linkerzijgevel ter hoogte van het woongedeelte roedevensters met onderluiken; ter hoogte van de stal afwisselend rondboogdeurtjes en liggende stalramen. De rechterzijgevel ter hoogte van het woongedeelte een (vernieuwde) deur en roedevenster), ter hoogte van de stal afwisselend rondboogdeurtjes en liggende stalramen. Achtergevel met dubbele deeldeur in ronde boog met jaartal 1929 in de sluitsteen. Daarnaast rondboogvenstertjes met roedeverdeling en twee maal twee mestdeuren in ronde boog. Op de verdieping een hooiluik met bovenlicht. In het inwendige zijn enkele oude onderdelen bewaard gebleven. Groepstal met ankerbalkgebinten. Aan het woongedeelte is een bakhuis of enskamer aangebouwd onder pannen zadeldak.

Waardering

BOERDERIJ AYTINK, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van cultuurhistorisch belang

- als onderdeel van het boerderijcomplex Aytink

- als type

- wegens de functie

- wegens de eenvoudig doch harmonische architectuur

- wegens de visueel-landschappelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaats

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520293. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing