Laren Gelderland F 1104
Velhorst 6, 7241 TB te Lochem

Omschrijving onderdeel 20,

Het boerderijcomplex Scholten ligt ten noorden van de Velhorst aan het eind van de oprijlaan. Het boerderijcomplex hoort van ouds tot het landgoed. Scholten stond oorspronkelijk bekend onder de naam Groot Velhorst, dit ter onderscheid van Klein Velhorst, thans boerderij Nieboer. De boerderij werd hoogstwaarschijnlijk in de Middeleeuwen gesticht. Op de kadastrale minuut van 1825 wordt boerderij Scholten weergegeven als een fors U-vormig gebouw. Op het erf staan dan nog twee opstallen. Thans bestaat het complex uit een middenlangsdeelboerderij met aangebouwde enskamer, een aantal schuren en een eenroedige kapberg. Alleen de boerderij met aangebouwde enskamer (onderdeel 20), de middenlangsdeelschuur ten zuiden van de boerderij (onderdeel 21) en de eenroedige kapberg (onderdeel 22) komen voor bescherming in aanmerking.

De uit verschillende soorten rode baksteen opgetrokken middenlangsdeel BOERDERIJ ligt op een rechthoekige plattegrond en wordt afgedekt met een wolfdak, dat voor het bovenste deel met riet is gedekt en het onderste deel, aan de zijkanten, met rode pannen. Eenvoudige windveren langs de dakrand. Uilebord aan de voorzijde. Gemetselde schoorsteen op de daknok. Het dak is boven het woongedeelte in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgewipt. De aangebouwde enskamer ligt onder zadeldak met gesmoorde pannen. De voorgevel van de boerderij staat op een gecementeerde plint, is vijf traveeën breed en asymmetrisch van indeling. Verschillende soorten rode baksteen zijn hier toegepast, waarvan het oudste nog uit de 18de eeuw kan dateren. De voordeur met bovenlicht is links van het midden geplaatst. Links daarvan een kelderlicht met tralies, waarboven een roedevenster met onderluik. Rechts van de voordeur twee grote en een klein roedevenster met onderluiken. Deur en vensters worden met een rollaag afgesloten. Staafankers. De gevel van de enskamer heeft een roedevenster met onderluiken en een klein venster op de verdieping. Staafankers. De rechterzijgevel op gecementeerde plint heeft in het woongedeelte roedevensters met onderluiken, in het bedrijfsgedeelte mestdeuren waarvan twee getoogd en een recht. Liggende stalvensters. De linkerzijgevel op gecementeerde plint wordt voor het eerste gedeelte ingenomen door de enskamer. Hierin roedevenster met onderluiken. Links naast de aansluiting met de enskamer een toegang. In het bedrijfsgedeelte mestdeuren onder segmentbogen en liggende betonnen stalvensters. Pomp met houten kast tegen de achtergevel van de enskamer. De achtergevel is symmetrisch van indeling. In het midden een diep liggende toegang onder segmentboog waarin dubbele deeldeuren. In de dikte van de toegang rechts een klein venster. Te weerszijden van de deeldeuren rondboogvensters met ijzeren roedeverdelingen en twee staldeuren onder segmentboog. Staafankers. In het interieur zijn enkele originele onderdelen bewaard gebleven, zoals een grote schouw met geprofileerde schouwbalk en betegelde achterwand met roetbaan (schildpadtegels) en mangaankleurige bloempottegels (XIX) en paneeldeuren.

Waardering

BOERDERIJ SCHOLTEN, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van cultuurhistorisch belang

- als onderdeel van het boerderijcomplex Scholten

- als type