Termunten D 775
Termunten D 776
Bij Johannes Kerkhovenpolder 1, 9946 TL te Woldendorp

Omschrijving

De AANLEG van het boerderijcomplex Johannes Kerkhovenpolder past globaal in een rechthoekige plattegrond: de oost- en westzijde vormen de korte, de noord- en zuidkant de lange zijden. Aan de oostzijde staan (restanten van) geboomte en bosschages op de grens van het boerderijcomplex en het onbeschermde bouwland. Aan de westkant wordt de grens gevormd door het onbeschermde bouwland. De noordgrens bestaat uit een sloot; op het boerderijcomplex staan langs deze sloot (restanten van) geboomte en bosschages. De openbare, geasfalteerde weg met de naam Johannes Kerkhovenpolder vormt de zuidelijke grens van het complex. Parallel aan deze openbare weg lopen op het complex twee grachten. De entree van het boerderijcomplex bevindt zich in de zuidwestelijke hoek van het complex, in de haakse bocht van de openbare weg; de rechthoekige plattegrond van het complex vertoont hier een kleine uitleg en bevat een perk in de vorm van een driehoek.

Dit perk grenst met de westzijde aan onderdeel 1 van het boerderijcomplex. Het centrum (voorheen smidsplein genoemd), vormt de kern van het boerderijcomplex. Het is onbebouwd en wordt aan drie zijden omsloten door de westelijke vleugel van het boerderijcomplex. Midden in het centrum ligt een rechthoekige, gemetselde waterbak met een omgevend gazon waarop enkele loofbomen staan. De verbindingswegen van het boerderijcomplex kruisen elkaar onder een hoek van 90 graden.

Tussen de opstallen van het boerderijcomplex zijn verschillende pleinachtige of onbebouwde ruimten uitgespaard: ten westen van onderdeel 1 (de overgang tussen het agrarische complex en het bouwland); tussen de grote korenschuur en de westelijke gracht (in gebruik als weide voor kleinvee en pluimvee); ten noorden, ten westen en ten oosten van de boerderij met aangebouwde aardappelschuur (in gebruik als erf en siertuin); tussen de oostelijke gracht en het woongedeelte van de boerderij met aangebouwde aardappelschuur (gazon); ten noorden, ten westen en oosten van de grote korenschuur (manoeuvreer- en verkeersruimte).

De westelijke vleugel beschermt het centrum (en de rest van het boerderijcomplex) tegen de heersende wind. De opstallen hebben een onderlinge afstand van twintig meter, het open karakter van het wijde polderland wordt als het ware in de ruime aanleg van het boerderijcomplex beantwoord. De ruime opzet is bovendien praktisch; alle landbouwvoertuigen kunnen door- of rondrijden om en in de gebouwen.

De AANLEG van de modelboerderij is van algemeen belang vanwege

- de cultuurhistorische waarde, als bijzondere uitdrukkingsvorm van de geschiedenis van ons land, als symbool van veerkracht en ondernemingslust, met name in Groningen;

- de ensemblewaarden zoals deze tot uitdrukking komt in de ruimtelijke kwaliteiten en in de herkenbaar gebleven hoofdopzet en in de functionele en historische betekenis voor de modelboerderij;

- de herkenbaarheid;

- de zeldzaamheid.