530907 - 2e Vrijzinnig Christelijk Lyceum
's-Gravenhage AN 4835
Goudsbloemlaan 133, 2565 CR te 's-Gravenhage

Omschrijving complexonderdeel 2

Inleiding

De CONCIERGEWONING, die deel uitmaakt van het complex Tweede Vrijzinnig Christelijk Lyceum (thans -2009- Segbroekcollege), ligt bij de entree tot de school op het schoolplein. Het woonhuis dateert uit de periode 1949-1956 en is ontworpen door architect J.J.P. Oud. Het is het enige vrijstaande woonhuis dat Oud ontwierp.

Omschrijving

De CONCIERGEWONING heeft een rechthoekige plattegrond, is een bouwlaag hoog en voorzien van een plat dak. De woning heeft gevels van gele baksteen (Waalsteen) en geveldelen van blauw geglazuurde handvormsteen. De noordgevel is witgepleisterd en geschilderd. De ramen zijn van staal. De gevelindeling en de indeling van het interieur zijn vrijwel gaaf behouden gebleven. De hoofdentree is inpandig gerealiseerd. Links naast de entree een betonnen bloembak. De gevels aan de zijden van het schoolplein zijn gesloten van karakter en aan de bovenzijde, onder de dakrand voorzien van een doorgaande glasstrook. De zuidzijde van de woning grenst aan de ommuurde privé-tuin en is voorzien van grotere vensteropeningen en entrees. Aan de achterzijde van de woning, is op een dwarsgeplaatste muur die tegen de hoog opgetrokken gevel staat, een kleine sculptuur van majolica in de vorm van een kat van kunstenaar Aat van den IJssel geplaatst.

Waardering

De CONCIERGEWONING die deel uitmaakt van het complex Tweede Vrijzinnig Christelijk Lyceum van architect J.J.P. Oud is van algemeen belang als toonbeeld van de vroege Wederopbouw vanaf 1940 vanwege:

- de architectuurhistorische betekenis als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven naoorlogse conciërgewoning, vanwege de bijzondere kwaliteiten van het ontwerp, met zijn zorgvuldige detaillering en materiaalgebruik van in- en exterieur en de toepassing van monumentale kunst van Aat van den IJssel, alsmede de plaats die het woonhuis inneemt in het oeuvre van architect J.J.P. Oud;

- de kunsthistorische waarde vanwege de majolica sculptuur van Aat van den IJssel;

- de stedenbouwkundige waarde vanwege haar situering op het schoolpein in relatie tot de school en de ligging binnen het wederopbouwplan van W.M. Dudok ter plaatse van een deel van de voormalige Atlantikwall, ingeklemd in het segment tussen Segbroeklaan en Goudsbloemlaan;

- de functionele, compositorische en visuele relatie tussen de complexonderdelen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning