530926 - De Nettelhorst
Laren Gelderland L 849
Ruïnelaan 1, 7241 PL te Lochem
Ruïnelaan 3, 7241 PL te Lochem

Omschrijving onderdeel 3, Bouwhuis

Het in 1760 vanaf het kasteeleiland verplaatste bouwhuis ligt aan de zuidzijde van de oprijlaan binnen de omgrachting. Het is dubbel bewoond. In het midden bevindt zich de voormalige bedrijfsruimte. Uit rode baksteen opgetrokken gebouw op rechthoekige plattegrond onder samengesteld dak dat met gesmoorde pannen is belegd. De voor- en beide zijgevels zijn hoger opgetrokken dan de achtergevel. Voorgevel van zeven traveeën breed, met dubbele omlijste deur in de middelste travee. De linker- en rechtertravee met een deur met bovenlicht en twee roedevensters met halve luiken. Fraai geprofileerde strekken boven de vensters en deuren. Linkerzijgevel met deur en venster als voor. De achtergevel heeft een driedeling. Rechts en links een hoger opgetrokken woongedeelte. De vensters in het rechterdeel (oost) zijn rijker gedetailleerd dan die aan de westkant. Het lagere middelste deel (voormalig bedrijfsgedeelte) ligt onder een ver overstekend dakvlak. Liggende vensters in het muurgedeelte. In het inwendige 18de-eeuwse houtconstructie. Enkelvoudige balklagen.

Waardering BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats De Nettelhorst, van algemeen belang

- wegens de ouderdom