530958 - Meelfabriek Latenstein
Rotterdam P 2705
Rijnhaven Z.z. 15, 3072 AJ te Rotterdam

Omschrijving complexonderdeel 2

Omschrijving

Aan de achterzijde (zuidoost) van het hoofdgebouw van de meelfabriek (monumentnummer 530959) gesitueerd SILOGEBOUW uit 1948-1952 voor de opslag van graan. Het object dat 40 meter hoog is, wordt met een stalen luchtbrug met het hoofdgebouw verbonden. Het gebouw bestaat uit 10 tegen elkaar aansluitende graancellen met een cirkelvormige doorsnede, die gegroepeerd zijn op een rechthoekig grondvlak. De onderbouw van de cellen heeft een in baksteen gemetselde buitengevel afgesloten met een gevellijst. Aan de noordzijde sluit een elevatortoren aan waartegen aan de westzijde een lift en een iets schuin geplaatst trappenhuis zijn gebouwd. Terwijl de silo's zijn uitgevoerd in gewapend beton met behulp van een glijbekisting en zich kenmerken door een glad gebogen oppervlak, wordt het flankerende volume geleed door het krachtige raster van het betonskelet dat met donkergekleurde raampanelen is ingevuld. De elevatortoren wordt bekroond door een ten opzichte van de onderbouw iets uitspringend en transparant behandeld kubusvormig motorenhuis dat met een gebogen dak wordt afgesloten. In de gesloten gevel van de lift aan de westzijde is baksteen toegepast, terwijl ter plaatse van het trappenhuis de gevel volledig transparant is en de zichtbare trap het gevelbeeld verlevendigt. Aan de zuid- en westzijde sluit tegen dit silogebouw het latere (niet beschermde) graansilogebouw uit 1964 aan.

SILOGEBOUW uit 1948-1952 van algemeen belang als toonbeeld van de wederopbouw vanaf 1940:

- vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis als historisch-functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek Latenstein;

- vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een silogebouw uit de wederopbouwperiode met een hoge kwaliteit in de architectonische uitwerking en als voorbeeld van de toepassing van glijbekisting in deze periode;

- vanwege typologische en bouwhistorische betekenis omdat het silogebouw bijdraagt aan de illustratiewaarde van het industriële complex waarin verschillende soorten silo's waren toegepast;

- vanwege stedenbouwkundige waarde vanwege de hoge ensemblewaarden in relatie tot het bijbehorende hoofdgebouw van de fabriek en de uitbreiding uit 1964 en is in samenhang met het hoofdgebouw van bijzondere en beeldbepalende waarde in het historische industrielandschap aan de Rijn- en Maashaven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag

Wederopbouw