530969 - Jachthuis Kloetinge
Kloetinge A 2829
Jachthuisstraat 15, 4481 AK te Kloetinge

Omschrijving onderdeel 1.

Hoofdgebouw Het Jachthuis Kloetinge In 1871 liet ambachtsheer Johan Cornelis Clotterbooke Patijn bij een bestaande eendenput of kreek het Jachthuis, een 'jagerswoning' in eclectische stijl bouwen. Het ontwerp was van de hand van architect J.H. Hannink, die in Kloetinge ook de pastorie en het gemeentehuis heeft ontworpen. Het huis was bij de bouw uitsluitend voor de jacht bestemd en niet voor permanente bewoning. Dat manifesteert zich onder andere in de bouwwijze: eensteens muren voor de buitenzijde en halfsteens voor de binnenwanden. Het werd in twee delen ontworpen. Aanvankelijk was het voorste gedeelte uitsluitend het representatieve domein van de ambachtsheer, het achterdeel fungeerde als 'woning voor den jager' die tevens huisbewaarder was. Deze tweedeling heeft niet lang bestaan. In 1876 wordt het hele huis verhuurd. Bij verhuur blijkt dat het huis als een geheel in gebruik is. De aanbouw aan de oostkant is van 1886-1888. Het aan de achterzijde aangebouwde hondenhok is afgebroken.

Gebouw op T-vormige plattegrond van rode baksteen opgetrokken onder met zink bekleed, samengestelde daken. Het voorhuis bestaat uit een dwars geplaatst deel van vier traveeën onder overstekend zadeldak. De twee middentraveeën zijn als middenrisaliet uitgevoerd met een fors dakhuis onder zadeldak dat insteekt in het dakvlak van het voorhuis. Het achtergedeelte ligt eveneens onder een zadeldak. De bakstenen gevels zijn verlevendigd met gebosseerde (hoek)lisenen in stuc waarin verdiepte velden. Langs de dakoverstekken zinken druppellijst en palmetten op de daknokken. Het gebouw staat op een hoog bepleisterd basement.

De indeling van de zuidgevel van het dwarshuis is als volgt: basement, bel-etage en verdieping die alleen in de middenrisaliet een volwaardige verdieping kent, te weerszijden daarvan als mezzanino is uitgevoerd. In de middenrisaliet twee fenètres a terre onder segmentboog met forse stucomlijsting en sluitstuk. In de zijstukken segmentboogvormige T-vensters met forse stucomlijsting en sluitstuk met bladranken en hertenkoppen in Portlandcement. De verdieping van middenrisaliet en zijstukken heeft een cordonlijst. Op de verdieping een samengesteld venster met roedeverdeling en stuclijsten. Guttae langs de dakrand. De zijgevels van het dwarshuis worden met gestucte lisenen afgesloten. Langs de dakrand een klimmend fries. Twee van de drie smalle vensters met omgezette segmentboog en kleine natuurstenen vensterbanken met lamberkijn zijn in later tijd vervangen door een segmentboogvormig venster. Boven de cordonlijst een tweelichtvenster. Voor de zuidgevel een terras met bakstenen treden, van waaraf een fraai uitzicht over de waterpartij. De ingang met stoep zit in de westelijke of linkerzijgevel. In deze gevel thans vier vensters met gietijzeren roeden in honingraat verband. Boven de cordonlijst twee mezzaninovensters onderling door omlopend lijstwerk verbonden. Ook hier een terras. In de achtergevel de toegang tot de keuken die in 1963 is gemaakt. In het voorhuis ligt centraal de eetkamer/salon, geflankeerd door slaapkamers. Op de verdieping eveneens slaapkamers. In het achtergedeelte oorspronkelijk de woonkamer van de jager (later eetkamer) met bedsteden en aangrenzend de keuken. Onder de woonkamer van de jager werd een kelder aangebracht. Onder de keuken een bergplaats voor brandstof. Op de verdieping de zolder en een knechtskamer. Kapconstructie van de zolder met Philibertspanten.

Waardering JACHTHUIS KLOETINGE, behorend tot de historische buitenplaats Jachthuis Kloetinge, van algemeen historisch en architectuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom - wegens de geschiedenis

- als voorbeeld van een gebouw in eclectische stijl met kenmerken die naar de jacht verwijzen