530969 - Jachthuis Kloetinge
Kloetinge A 3090
Jachthuisstraat 17, 4481 AK te Kloetinge

Omschrijving onderdeel 4.

Naast de toegangsweg tot het Jachthuis ligt de BOERDERIJ WELTEVREDEN. De boerderij is einde 17de eeuw tot stand gekomen en bestaat uit een voorhuis met een aangebouwd gepleisterd bak- of zomerhuis en een grote schuur waarvan de houten wanden in 1905 door baksteen zijn vervangen. De dakvlakken zijn met rode pannen belegd aan de westzijde. Aan de oostzijde met rode en blauwe pannen in ruitpatroon. Het voorhuis is opgetrokken van rode en gele baksteen en ligt onder een zadeldak met wolfeind aan de zijde van de schuur. De puntgevel aan straatzijde heeft negenruitsvensters op de begane grond en de verdieping. Staafankers. In de rechterzijgevel de ingang, vier zesruitsvensters en een klein raam. Hoge schoorsteen. De linkerzijgevel is na de aanbouw gepleisterd en heeft zesruitsvensters en een dakkapel. De aanbouw, het bakhuis of zomerhuis, telt een bouwlaag en ligt onder een zadeldak met wolfeind en rode pannen. De gevel aan de straat is met een pleisterlaag afgewerkt en telt drie vensters. In de geveltop twee kleine vensters. De 19de-eeuwse schuur staat in het verlengde van het voorhuis en is wat breder. De houten wanden zijn in 1905 door rood en geel bakstenen muren vervangen. De linkerzijgevel heeft twee dubbele inrijdeuren met een 'mennetje' of 'klinket', een kleine deur voor personenverkeer. Aan de zijde van het voorhuis een getoogde deur en dito klein venster. Op het eind twee kleine vensters onder segmentboog. De rechterzijgevel telt zes getoogde deuren met bovenlicht. Staafankers.

Waardering BOERDERIJ WELTEVREDEN, behorend tot de historische buitenplaats Jachthuis Kloetinge, van algemeen belang:

- wegens de ouderdom

- wegens het type