Nunspeet H 2673
Harderwijkerweg 400 N001, 8077 RL te Hulshorst

Omschrijving onderdeel 3, Transformatorhuisje

Achter de toegangshekken van de linker oprijlaan staat een transformatorhuisje. Toen Groeneveld in 1925 in bezit kwam van de kunsthandelaar C. van der Feer Lader, liet hij naar verluid voor het dorp Hulshorst een elektriciteitsnet aanleggen. Het onderhavige trafohuisje kwam tussen 1924 en 1930 tot stand. Het staat op een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken van baksteen met een wit geverfde pleisterlaag. De plint is donker gekleurd. Op halve hoogte loopt een horizontale band waarboven de gevel iets uitkraagt. Het huisje wordt afgesloten door een plat dak. Boven de rechthoekige stalen deur midden in de voorgevel bevindt zich een terug liggend tableau van vier tegels breed met 'PROVINCIALE ELECTRICITEITSWERKEN', uitgevoerd in geel geglazuurde letters in reliëf, geflankeerd door twee wapenschilden. De linker gevel is voorzien van een houten deur. In alle gevels bevinden zich kleine ontluchtingsroosters in de plint en onder de kap. Grotere roosters zijn geplaatst boven de deur in de linker gevel en in de achtergevels. De rechter gevel is blind.

Het transformatorhuisje behorend tot de buitenplaats Groeneveld is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom

- wegens het type

- als goed voorbeeld van utiliteitsbouw uit het interbellum en als zodanig van industrieel-archeologisch belang

- van betekenis als uiting van de sociale betrokkenheid van de eigenaar van de buitenplaats bij de modernisering van de leefomgeving

- van betekening voor de geschiedenis van de elektrificatie van de gemeente Nunspeet.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf