Bloemendaal E 1008
Busken Huetlaan 6, 2061 EA te Bloemendaal

Omschrijving onderdeel 1

HOOFDGEBOUW. Ter plaatse van het huis uit 1895 werd in 1938 door de Aerdenhoutse architecten A.P. Smits en C. van der Linden een woonhuis gebouwd op de heuvel, die was opgeworpen met de grond die vrij was gekomen bij het graven van de voorvijver. Het huis kwam te liggen in een inmiddels aardig volwassen park. De architecten gebruikten optimaal de lijnen van de parkaanleg bij hun ontwerp. Het resultaat was een huis op onregelmatige plattegrond met aan de oost- en noordzijde een afdeling voor het personeel. De hoofdingang en personeelsingang werden aan de noordkant gesitueerd en visueel van elkaar gescheiden door beplanting. De uitzichten van het huis zijn naar het westen en het zuiden gericht. Het huis is opgetrokken van donkerrode baksteen en wordt gedekt door een samengesteld dak, belegd met gesmoorde pannen. De noordgevel is verdeeld met de iets naar voren springend personeelsafdeling met toegang en gemetselde trap, een breed keukenraam, en een hoog venster ter hoogte van het trappenhuis, vervolgens de hoofdtoegang met gebogen portico op zuiltjes, een venster ter verlichting van de vestibule en een forse schoorsteen ten behoeve van de schouw van de herenkamer. De vensters van de eerste verdieping zijn opgenomen in het dakvlak. Voorts een dakkapel. De westgevel heeft een risalerend middendeel waarin het venster van de herenkamer. Daarnaast het terugliggende terras voor de damessalon. Op de verdieping enkele vensters waarvan een met balkon. De zuidgevel heeft een naar voren springend gedeelte met venster van de damessalon op de begane grond, dan een inpandig terras en het veelhoekig uitgebouwde venster van de eetkamer met daarboven een balkon. Vensters op de verdieping en dakkapellen. De oostgevel omvat vensters van de eetkamer en de personeelsafdeling. De indeling van het huis is als volgt. Via de voordeur betreedt men de vestibule en hal die overgaat in een inpandig terras aan de zuidkant. Op de hal komen uit de trap naar boven, de herenkamer met uitzicht over het gazon naar de voorvijver, de damessalon met uitzicht over het gazon naar het zuiden en westen en de eetkamer, die via een dienvertrek of pantry in verbinding staat met de keuken in de personeelsafdeling. Slaapkamers op de verdieping. Het belang van het huis ligt in de situering van de vertrekken. De aankleding is door vernielingen in de oorlog en daarop volgende verbouwingen niet meer van belang.

HOOFDGEBOUW, behorend tot de historische buitenplaats De Beek, van algemeen belang:

- wegens de bewuste situering in het park;