Bloemendaal E 1010
Bloemendaalseweg 175, 2051 GA te Overveen

Omschrijving onderdeel 4

In 1905 werd bij de voormalige moestuin een TUINMANSWONING gebouwd. Gebouw op samengestelde plattegrond, opgetrokken van rode baksteen onder overstekend zadeldak met ongelijke schilden, belegd met rode pannen. De voordeur links in de gevel is via twee gemetselde treden toegankelijk. Paneeldeur met roedeverdeling. Boven- en zijlichten met roedeverdeling. Daarnaast houten kruisvenster met onderluiken en roeden in de bovenlichten. Op de verdieping een houten kruisvenster met roeden in de bovenlichten. De gevelopeningen worden met een gemetselde segmentboog beëindigd. Het dakoverstek met houtwerk. Het huis heeft aan de linkerzijde een krimp waar overheen het dakvlak doorloopt. Venster in de krimp en twee roedevensters in de zijgevel, alsmede een kelderlicht. Forse gemetselde schoorsteen. In de achtergevel twee vensters met onderluiken als voor en een toegang met gemetselde stoeptreden. Op de verdieping een venster als voor. Dakoverstek met houtwerk. Aan de rechterzijgevel een platte aanbouw met samengestelde venster en luiken.

TUINMANSWONING, behorend tot de historische buitenplaats De Beek, van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;