Woerden B 9523
Woerden C 3276
Woerden B 6185
Bij Oostdam 12, 3441 EN te Woerden

Omschrijving onderdeel 2.

HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG

In 1824 kocht mr. Jacobus Bredius, notaris en burgemeester van Woerden een stuk terrein van Sigismund Ham van Sluipwijk dat het uitgangspunt geweest is voor de latere buitenplaats en landgoed. Hij richtte ter plaatse een 'tuin van vermaak' in met een theekoepel aan het water (531017) en een tweede op het terrein ('tuinhuis'), alsmede aan de noordkant een 'bosch tot vermaek' en een klein hakhoutbosje. Een en ander staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830. In 1863 verrees in opdracht van Cornelis Jan Bredius de villa Rijnoord (531015) op het oude terrein van vermaak, met een oprijlaan vanaf de Oostdam. Aan het begin van de oprijlaan kwam een hek met pijlers (531018), met twee wapendragende leeuwen. Hij is degene die het landschapsparkje heeft laten aanleggen, dat ter plaatse nog steeds aanwezig is. In het park stonden diverse tuinbeelden, waarvan er nog een bewaard is gebleven (531019). Het landschapspark uit 1863 bestaat uit een gedeelte rond het huis met een gebogen padenpatroon dat door de bewuste plaatsing van bomen en struiken een ruimtelijk effect heeft en een klein deel ten oosten van de oprijlaan dat van oorsprong ook tot het park hoorde.

Historische tuin- en parkaanleg, behorende bij de buitenplaats Rijnoord van algemeen belang

- wegens de ouderdom