Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531062
Complexnummer
531060 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82761/168
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Termunten D 776
Johannes Kerkhovenpolder 9, 9946 TL te Woldendorp

Omschrijving

Omschrijving

Volumineuze, driebeukige KORENSCHUUR op rechthoekige plattegrond, gemetseld in rode baksteen (staand klezoorverband), voorzien van betonnen gootklossen en gedekt met rode, holle dakpannen. De westelijke kopgevel heeft twee getoogde doorgangen ter hoogte van de zijbeuken en links van de (niet uit de bouwtijd daterende) middenpartij met roldeur twee betonramen voorzien van kruisroeden en rechts één dito. Boven de betonnen gootklossen verheft zich een fiks trapeziumvormig dakschild met uilenbord. De noordelijke gevel heeft zestien identieke ramen van beton met kruisroeden, alle evenwichtig over de gevel verspreid in het ritme vijf zes vijf. De oostelijke kopgevel met dakschild en uilenbord is verwant aan de westelijke, zij het dat de oostgevel met drie getoogde doorgangen is uitgevoerd en het dakschild zodanig buiten de gevel is voortgezet dat een overhuiving voor twee bouwsels van golfplaatwanden is ontstaan waarin zeer moderne graandroogapparatuur staat opgesteld; deze zeer moderne graandroogapparatuur is beschermd krachtens de Monumentenwet 1988, maar bezit geen monumentale waarde.

De zuidelijke gevel heeft dezelfde ramen als de noordelijke gevel (achttien stuks), is voorzien van drie loopdeuren en vertoont het ritme vijf- één - acht- één - vijf - één. Inwendig staan twee maal tien NEMAHO spanten tegen de lange zijgevels opgesteld en twee maal tien ter weerszijden van de middenbeuk. Betonvloer.

Waardering

De grote, vrijstaande KORENSCHUUR is van algemeen belang vanwege

- de cultuurhistorische waarde, als bijzondere uitdrukkingsvorm van de geschiedenis van ons land, als symbool van veerkracht en ondernemingslust, met name in Groningen;

- de architectuurhistorische waarde want ouder dan vijftig jaar en gaaf wat betreft de karakteristieke hoofdvormen en bouwvolumes, de compartimentering en constructie, toegepaste historische materialen en detaillering;

- de ensemblewaarde, als onderdeel van een groter geheel;

- de gaafheid en herkenbaarheid;

- de zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531060. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1949
1952
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kantoor, stalling, smederij en pachterswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing