Termunten D 776
Termunten D 775
Bij Johannes Kerkhovenpolder 1, 9946 TL te Woldendorp

Omschrijving

WEEGBRUG MET WEEGHUISJE: Laag bakstenen gebouwtje (naar schatting) uit circa 1955 op rechthoekige plattegrond, het platte dak van beton heeft een klein overstek. Metselwerk van de gevels in halfsteensverband, met uitzondering van de westgevel waar de borstwering onder het driedelige venster een gemetseld sierpatroon vertoont: verticaal geplaatste strekken worden ritmisch afgewisseld met verticaal gemetselde bakstenen op hun plat. Zuidelijke kopgevel met glasdeur, links hiervan is op de penant een metalen bordje bevestigd met in hoofdletters de tekst "weegbruggen Molenschot =Breda=". Blinde oostgevel. Noordelijke kopgevel met ongedeeld venster. Ten westen van het weegbrughuisje is in de bestrating binnen een door betonbanden gevormde rechthoek een weegvloer van houten planken opgenomen.

De WEEGBRUG MET WEEGHUISJE is van algemeen vanwege

- de cultuurhistorische waarde, zijnde de functionele en historische betekenis voor de modelboerderij;

- de architectuurhistorische waarde, bijvoorbeeld de sierende kwaliteiten van het metselwerk, de karakteristieke verschijningsvorm als historisch object van bedrijf en techniek;

- de ensemblewaarde, als onderdeel van een groter geheel; - de gaafheid en herkenbaarheid;

- de zeldzaamheid.